ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
БългарияГласовеНовини

Джеймс О´Брайън: Санкциите по „Магнитски“ са индивидуални

Санкциите по „Магнитски“ са индивидуални и от тях може да страда само имиджът на санкционираните лица, но не и на българските граждани. Това подчерта ръководителят на Кометата по санкциите към Държавния департамент Джеймс О´Брайън в интервю за БНР.

„Санкциите нямат за цел да подкопават или да заобикалят българските институции. Те не атакуват никоя политическа партия. Те се отнасят до отделни лица, които създадоха паралелна система, която отклони много пари от хората в България и възпрепятства особено реформирането на българската енергийна система. И сега е време да се продължи по по-добър начин. Смятаме, че съдебната реформа е най-важната нова стъпка в антикорупционната реформа, която описах.“

„Санкциите имат за цел да подсилят избора на България, който задълбочава нейната интеграция в Европа. И нейното сътрудничество със световните компании и при диверсификацията на енергийните източници. Важно е някои стари практики да бъдат идентифицирани и прекратени. Тези санкции следват доказателствата, с които разполагаме, и установяват, десетки милиони евро, които са били взети от българския народ и дадени в някои случаи на длъжностни лица, в някои случаи на чуждестранни компании. Целта на тези санкции е да се види, че България ще бъде в състояние да разследва и да спира подобно поведение, защото това е от решаващо значение, за да бъде пълноправен участник в световната икономика занапред. С нашите санкции ние казваме, че тези лица, а и някои хора, свързани с тях, нямат право да използват нашата финансова система, т.е. финансова система или банка, базирана на долари, и не могат да влизат на територията на САЩ. Санкциите са защитни за нас. Те се отнасят за това на кого е позволено да дойде и да играе по нашите правила.

„Знаете, че България е член на ЕС и съюзник в НАТО. И затова, ние стигаме до тези решения за санкции с голяма неохота“, добавя той.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина